5 weetjes over Thais eten

Wie houdt niet van Thais eten?! Heerlijke curry, lekkere noedels en verse mango met kleefrijst. Iedereen die in Thailand is geweest denkt vaak terug aan die lekkere gerechten en iedereen die plannen heeft om naar Thailand te gaan kan niet wachten om te proeven of Thais eten in Thailand echt anders is dan Thais eten thuis.

Hier zijn 5 weetjes over Thailand en eten:

1.Lepel en vork, soms eetstokjes

Het is gebruikelijk om te eten met lepel en vork. Messen liggen bijna nooit op tafel, omdat alles al in kleine stukjes is gesneden of omdat het zo zacht en mals is dat je het makkelijk met lepel en vork uit elkaar kunt halen. Ook is het onbeleefd om messen op tafel te hebben, want die worden gezien als wapens. Je krijgt wel een mes als je niet-Thaise gerechten bestelt zoals biefstuk of pizza. 

Veel mensen denken ook dat in Thailand met stokjes wordt gegeten. Deze worden alleen gebruikt bij noedels en gerechten uit andere Aziatische landen waar wel hoofdzakelijk met stokjes wordt gegeten zoals China en Japan. Let ook op dat je eetstokjes nooit rechtop in je eten zet, want dan lijken de eetstokjes op wierookstokjes die je brandt voor overledenen. 

2. Eten en de Thaise taal

Wist je dat in het Thais het woord voor eten vertaald wordt met rijst eten? Hetzelfde geldt voor het woord honger. Als je honger hebt, zeg je in het Thais dat je honger hebt naar rijst. Ook is eten belangrijk als je elkaar begroet. Wij zeggen vaak ‘ hallo, hoe gaat het?’, maar in het Thais zeg je vaak ‘ hallo, heb je al gegeten?’.

Noedelsoep met het mandje met suiker, vissaus, azijn en chili

3. Zelf op smaak brengen

In (kleine) restaurants zie je vaak verschillende potjes of bakjes met suiker, vissaus, (gedroogde) chili en azijn. Soms zitten ze zelfs in een mandje dat je makkelijk van de ene op de andere tafel kunt zetten. Deze 4 ingrediënten zijn bedoeld om je gerecht op smaak te brengen naar eigen keuze. Sommige mensen houden van zoet en voegen wat suiker toe, anderen houden van extra pittig en weer zweren bij een mix van alle 4. 

4. Elke regio een eigen smaak

Wist je dat het heel belangrijk is dat Thais eten altijd een bepaalde balans van smaken heeft? Elk elke regio heeft zout, zuur, zoet, pittig en bitter. Elk gerecht heeft bepaalde balans van smaken. 

Wist je dat het heel belangrijk is dat Thais eten altijd een bepaalde balans van smaken heeft en dat elke regio in Thailand een eigen keuken heeft met streekgerechten? Zo hoort elke maaltijd zout, zuur, zoet, bitter en pittig te zijn. Ook heeft elke regio bepaalde smaken die veel terugkomen. Zo zijn de gerechten in midden-Thailand vaak mild. In het zuiden is het eten vaak pittig en met kokosmelk. Het noorden en noordoosten staan bekend om de pittige gerechten met veel verschillende (verse) kruiden.

gezamenlijke maaltijd in Ayutthaya

5. Met elkaar delen

Thuis is het gebruikelijk om gerechten met elkaar te delen. Iedereen krijgt een eigen bord met rijst en kan naar eigen keuze van andere gerechten opscheppen. Ook eten veel mensen vaak op de grond. In restaurants worden ook vaak verschillende gerechten besteld om te delen, maar in kleinere restaurants of eetstalletjes heeft iedereen wel vaak een gerecht dat niet gedeeld wordt.